Bentoing Ideas with Bonita Food

by - Wednesday, June 04, 2014



A quick bento parade post for today ^^. Yes, today I share some bentoing ideas from my previous (err... a long time ago ^^) bento classes. Having bento classes, frankly, is not my regular activity; it's for fun and sharing activities. When friends asked me for a bento class and then I had no tight schedule at campus, then I would love to say yes for their invitations. And all the times, the bento classes were always conducted at the weekend when I was free from campus activity :D


When I'm asked for a bento class, I always love to design my own flyer. It's always a lot of fun! ^^. I only designed all those flyers with adobephotoshop CS5. I wish I could work with adobe illustrator so that making cute characters will be way easier ^^

And below are some bentoing ideas from my bento classes. Hope they can inspire your bentoing activity or for your bento catering ideas. The characters and ingredients here had been adjusted with Indonesian flavor :D

Let's start with decorated snacks!

 Pastel Crab for Bento Class in Malang! You just need beef sausage cut into tulip-shaped flowers and round fishcake/cheese cutouts to make your pastel a crab! :D

 You can do a magic with cheese and smoked cheese to make an owl cupcake! You don't need fondant, eh? :D

 Taraaa.... Very cute and yummy bear burger ^^

 Baked macaroni? Couldn't be this cute ^^. It's Anpanman!

 Bored with the look of your traditional snacks? Pimp it up! Your croquettes will be cute Piggy and Bear cuties ^3^


And here are some favorite animal characters for your bento ^^

 Lion (molded rice & thin omelet)
Snail (beef sausage & fishcake)

 Koala (molded rice & fishcake)
Mouse (quail egg & beef sausage)
Bear (fried tempeh & cheese)
Bee (cheese cutouts)

 Bear (rice, sausage, farfalle, cheese & carrot)
Hen (egg, carrot & cheese)
Mouse (nugget, sausage & cheese)

 Bunny (rice 2 colors, sausage & cheese)

 Bear (molded rice & broccoli)
this healthy bear was inspired by Maki Ogawa's creation, thank you very much Maki ^^
Bunny (molded rice, sausage & cheese)

Below are some from cartoon characters :D

 Minion (yellow fragrant rice)
Hello Kitty (molded rice)
All were done by hand molding :D

 A chick and Minion
Hand-molded too....

 Now let's use your triangle onigiri mold! Woohooo....
It's Angry Bird and Hello Kitty! Easy peasy, right? :D

And the following are some photos taken by friend from a bento class conducted in November 2012 with Kitchen Magic in Surabaya. Wooo long time ago, right? :D

 


 In action :D. It's easier teaching in the class hahaha :D. The feel is just different ^^

 Busy busy busy....

Yooohoooo......... Happy faces :D

  
Decorating traditional snacks :D
Luzio's mamma made this... Soooo cuteeeeeee >.<

 Love love love..... The participants are just sooo talented! :D *proud


 Let's click the happy moment ^^. Cheers!

Super cute little Luzio ^^. Onti misses you a bunch ^^

That's all for today, see you again on a happy post! :D

You May Also Like

18 comments

  1. Tata...!! Love your bento parade :)!! Everything is so cute dan aku suka dgn design flyer mu yg super rame :D!! Saya justru bisa pake illustrator tp dablek di photoshop *lol*. Tampaknya musti belajar sama suhu totoshop ini ;). Did you illustrate all those graphics or you used available graphics online?

    ReplyDelete
  2. Assalamu'alaikum Mbak Yunita,,,,,
    Dengan Fia penggemar rahasia dari Blitar mbak,,,,, Selama ini suka liat2 blog Mbak Yunita tp tdk berani komen (malu dan gak pede). Suka dengan ide2 bento yg mbak bagi sangat inspiratif dan mudah diaplikasikan untuk bahan2 yg mudah didapat seperti tempe. Saya jg tertarik dengan ide hias kroket dan pastelnya (kok bs kepikiran sampek situ tho mbaknya,,,,). Insyaallah pingin coba dipraktekkan idenya mbak, buat jualan kroket dan pastel,,,, Terimakasih banyak mbak sdh berbagi inspirasi. Jazakallah ya Mbak Yunita,,,,

    (Fia, Blitar)

    ReplyDelete
  3. they are all awesome! you are talented!

    ReplyDelete
  4. @Kakak CG: hahahah thank you kakaaak ^^. Wooooh kebalik kita... Sampai skrg gak mudeng2 aku dgn illustrator, liat2 tutorial di inet jg tambah binggung hahah *belajar otodidak sotosop aja mulai jaman kuliah dan bisanya mentok2 gitu doang :D. Wuehee... Aku malah gak begitu paham dgn yg tersedia onlen2 itu, dibuat pake sotosop from scratch aja :D

    ReplyDelete
  5. @Mbak Fia: Wa'alaikumsalam Mbak Fia salam kenal dan terimakasih looo sdh mampir2 dsn :D. Hiaaaaaa lha kok pakek acara malu2an segala toooo ^^ *gak tak cokot lo padahal ahahaha. Tonggo dhewe tooo Malang-Blitar heheheh. Alhamdulillah mbak kalo bisa buat inspirasi usaha panjenengan, semoga sukses ya buat mbaknya ^^. Aamiin terimakasih doanya, jazakallah for you too ^^

    ReplyDelete
  6. @Shirley: Domo arigatou, dear! You too... You're a truly source of inspiration and awesome-ER of course :D

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum mbak Tata.salam kenal. Class nya cozy yah tempatnya.dimana itu mbk? Kpn nih main ke balikpapan?? Yuuuk kontek2 yah,nanti ku ajakin ibu2 yg lain.btw mauuu dunk diajarin bikin flyer. Idenya gak pernah habis ya. Very inspiring. Sukaaaaak deh!! ^^

    ReplyDelete
  8. @Mbak Ridha: Wa'alaikumsalam Mbak Ridha.... Salam kenal jugaaa ^^. Weee ketemu lagi disiniiii hihihiii :D *kita kan temenan di FB juga yaaa hehehe. Itu pas di Surabaya, pas workshop sama Kitchen Magic. Wuaaaaa jauhnyoooo Balikpapan :D. Yaaa semogah Mak Ratna temen saya yg biasa ngajakin sy workshop bs mudik ke Kalimantan jd bisa ngajakin sayah :D. Siniiii bawa leptop ke rumah yaaa kita mainan bikin flyer heheh. Samaaa dirimu juga very inspiring *top deh emak satu ini :D

    ReplyDelete
  9. makkkkk lets fly to polaris eh balikpapan... mba ridha salam kenal sy ratna,ayo undang tata bikin kelas di balikpapan biar tata berpetualang sampai ke ranah borneo

    ReplyDelete
  10. Mba...bisa order ga buat acara ultah anakq?

    ReplyDelete
  11. Mba....bisa order ga buat acaar ultah anakq? Btw di Jakarta bukan ya mba? Tq

    ReplyDelete
  12. @Mak Butet: Wisata kuliner neng Balikpapan yo maaakkk eheheheheh :D

    ReplyDelete
  13. @Mbak Febri: Haii mbak.... Maaf baru bisa sempat balas. Heheheheeh saya nun jauh di Malang mbak, dan saya juga masih belum sanggup menerima pesanan bento *bayanginnya aja sudah horor duluan qiqiqiqiqiiqi :D

    ReplyDelete
  14. Hayuuuuukkkk bikin lagiiiii......

    ReplyDelete
  15. Salam kenal mba Yunita... Bentonya lucu-lucu... Ijin nyontek yaa....
    Bikin bento class di Jakarta donks... ^_^

    ReplyDelete
  16. mantab bgt nie idenya, semoga bisa nambah nafsu makan si kecil ya mbk

    ReplyDelete
  17. @Mbak Yenni: Halooo Mbak salam kenal juga... Maaf ya baru sempak kebales komennya ^^. Silahkan mbak senang sekali kalo bisa bermanfaat idenya :D. InshaAllaah.... Semoga kapan2 bisa ke Jakarta yaaa :D

    ReplyDelete

Just feel free to drop your comment. It will be visible after approval.